Kertvárosi Hírlap
Nov 21

„Betekerő” bringanépszerűsítő program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   
2013. augusztus 02. péntek, 08:12

Felmérések szerint Budapesten a napi közlekedés 30-35 százaléka személygépkocsival történik, ezekben az átlagos utas szám 1-2 fő, így az útfelület jelentős részét az utazó lakosság alig egyharmada használja. Érdekes kezdeményezés volt néhány hónapja a szomszédos kerületben.

Középiskolásdiákok részvételével szervezett versenyt a Jövőkerék Alapítvány a "Nyeregbe, tekerj be!" projekt keretében. A Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében elnyert 13,7 millió forintos támogatásból megvalósított „Nyeregbe, tekerj be!" (TPPA/2012/03/12) című projekt svájci partnere a Pro Velo Schweiz, amely szervezet „Bike to School” programjával évek óta népszerűsíti a kerékpározást a svájci iskolások körében, a Jövőkerék Alapítvány pedig a sikeres svájci módszerek honosítását végzi. A 20 millió Ft összköltségvetésű projekt keretében megvalósított két hónapos „Betekerő” kampány célja az volt, hogy a programban résztvevő középiskolák tanulói legalább egy hónapig – tömegközlekedés vagy autó helyett - minél többször kerékpárral járjanak iskolába. A versenyben résztvevő középiskolában több mint negyven gyerek, közel 350 alkalommal ment kerékpárral iskolába, a legjobban és legtöbbet teljesítő tanulókat és osztályokat értékes díjakkal jutalmazták.


„A biciklis közlekedéskultúrájában magasabb színvonalat képviselő Svájcból átvett minták terjesztésével a Jövőkerék Alapítvány jelentős szerepet vállal a magyarországi kerékpáros kultúra fejlesztésében és elterjesztésében” – mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. „Fontosnak tartom a gyerekek közlekedéskultúrájának fejlesztését is, amit érdemesnek tartanék országos szinten is elterjeszteni. A Jövőkerék Alapítvány a „Nyeregbe, tekerj be!” projektje hozzájárul ehhez a törekvéshez, a közösen, az önkormányzatok számára készített kiadványunkkal pedig a hazai biztonságos kerékpározás, és a fenntartható, környezettudatos közlekedés népszerűsítéséhez” – tette hozzá László János.

A „Nyeregbe, tekerj be!" projekt a biztonságos kerékpározás és a fenntartható, környezettudatos közlekedés népszerűsítését tűzte ki céljául. Megvalósítását elősegíti a svájci, magasabb színvonalú biciklis közlekedéskultúrából átvett minták hazai implementációja. Ennek érdekében a Jövőkerék Alapítvány a svájci partner, a Pro Velo Schweiz, valamint a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass kerékpáros szervezetek segítségével összeállított egy szakmai ajánlást, amellyel támogatni kívánja az önkormányzatok és szakmai szervezetek munkáját a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolásában, és ez által a kerékpáros közlekedés fejlesztésében. A kiadványban több Svájcban megismert kerékpározáshoz köthető programot bemutatnak, a társadalmi integrációs törekvésektől a közlekedést és turizmust segítő intézkedésekig, valamint ajánlásokat tartalmaz az önkormányzati kerékpáros fejlesztésekhez. A dokumentum letölthető a erről linkről.

A „Betekerő” kampányban résztvevő iskolákban, az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, a Sylvester János Református Gimnázium, a Teleki Blanka Gimnázium és a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola számára kiegészítésként ingyenesen igénybe vehető mobil bringaszerviz állt rendelkezésre, amely garantálta, hogy a tanulók kerékpárjai mindig biztonságosak legyenek. A közlekedésbiztonsági ismereteket egy rendhagyó osztályfőnöki órán szerezhették meg a diákok, amikor a Jövőkerék Alapítvány képviselői a svájci partnernél szerzett tapasztalatokat ismertetve tartottak előadást. A szervezők nem feledkeztek meg az gépkocsivezetők tájékoztatásáról sem, moving boardok és szórólapok segítségével hívták fel a helyi autósok figyelmét az utakon megnövekedett számú fiatal kerékpárosok fokozott védelmére.
A„Betekerő” kampánynak köszönhetően javul a mobilitás. A városi közlekedés jellemző utazási távolsága kevesebb 5 km-nél, ehhez a távolsághoz a kerékpár lényegesen kiegyensúlyozottabb közlekedési eszköz, a felszabaduló útfelületen a valóban szükséges gépjárműhasználat hatékonyabbá és gyorsabbá válik. A kerékpáros közlekedés népszerűsítése nem csak a szükséges mobilitást segíti, de a közlekedési infrastruktúra használatának egyenjogú hozzáférését és használatát is fejleszti: minél többen választják napi közlekedésre a kerékpárt, annál jobb lesz az általános közlekedés, az utak kapacitása pedig nő. Élhetőbbé válnak a települések. Azokon a településeken és városrészeken, ahol sokan közlekednek kerékpárral, lényegesen kevésbé szennyezett a levegő, kisebb a zajszennyezés és a polgárok is egészségesebbek. Ha kevesebb gépjármű közlekedik az utakon, a lakók szívesebben töltenek el több időt az utcán, sétálnak, beszélgetnek, ezzel a város hangulata is barátságosabb, közösségibb, szerethetőbb lesz. Fellendül a gazdaság, mert csökkenő gépjárműforgalom elősegíti az utak melletti üzletek forgalmának növekedését, a turisták pedig szívesebben látogatják a települést. Mindezek mellett a torlódások, a környezetszennyezés, a betegállományban töltött napok és a korai halálozás csökkenések gazdasági hatása is kimutatható.A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány átfogó célja, hogy elősegítse, támogassa - Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után - az európai értékek megerősödéséhez és érvényesüléséhez elengedhetetlen helyi közösségek, civil szerveződések és autonóm állampolgárok képességeinek, erőforrásainak, lehetőségeinek fejlesztését és kiaknázását elősegítő önálló kezdeményezéseket, programokat. Az Alapítvány segítséget kíván adni a civil partnerek számára különböző ötleteik konkrét fejlesztési projektté érleléséhez, illetve azok megvalósításához. Ennek során nagy hangsúlyt szeretne fektetni a megértés, az együtt gondolkodás és együttműködés, illetve a nyílt kommunikáció és információcsere módszereire, eszközeire.