Kertvárosi Hírlap
Nov 21

„Betekerő” bringanépszerűsítő program PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   
2013. augusztus 02. péntek, 08:12

Felmérések szerint Budapesten a napi közlekedés 30-35 százaléka személygépkocsival történik, ezekben az átlagos utas szám 1-2 fő, így az útfelület jelentős részét az utazó lakosság alig egyharmada használja. Érdekes kezdeményezés volt néhány hónapja a szomszédos kerületben.

Középiskolásdiákok részvételével szervezett versenyt a Jövőkerék Alapítvány a "Nyeregbe, tekerj be!" projekt keretében. A Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében elnyert 13,7 millió forintos támogatásból megvalósított „Nyeregbe, tekerj be!" (TPPA/2012/03/12) című projekt svájci partnere a Pro Velo Schweiz, amely szervezet „Bike to School” programjával évek óta népszerűsíti a kerékpározást a svájci iskolások körében, a Jövőkerék Alapítvány pedig a sikeres svájci módszerek honosítását végzi. A 20 millió Ft összköltségvetésű projekt keretében megvalósított két hónapos „Betekerő” kampány célja az volt, hogy a programban résztvevő középiskolák tanulói legalább egy hónapig – tömegközlekedés vagy autó helyett - minél többször kerékpárral járjanak iskolába. A versenyben résztvevő középiskolában több mint negyven gyerek, közel 350 alkalommal ment kerékpárral iskolába, a legjobban és legtöbbet teljesítő tanulókat és osztályokat értékes díjakkal jutalmazták.


„A biciklis közlekedéskultúrájában magasabb színvonalat képviselő Svájcból átvett minták terjesztésével a Jövőkerék Alapítvány jelentős szerepet vállal a magyarországi kerékpáros kultúra fejlesztésében és elterjesztésében” – mondta László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. „Fontosnak tartom a gyerekek közlekedéskultúrájának fejlesztését is, amit érdemesnek tartanék országos szinten is elterjeszteni. A Jövőkerék Alapítvány a „Nyeregbe, tekerj be!” projektje hozzájárul ehhez a törekvéshez, a közösen, az önkormányzatok számára készített kiadványunkkal pedig a hazai biztonságos kerékpározás, és a fenntartható, környezettudatos közlekedés népszerűsítéséhez” – tette hozzá László János.

A „Nyeregbe, tekerj be!" projekt a biztonságos kerékpározás és a fenntartható, környezettudatos közlekedés népszerűsítését tűzte ki céljául. Megvalósítását elősegíti a svájci, magasabb színvonalú biciklis közlekedéskultúrából átvett minták hazai implementációja. Ennek érdekében a Jövőkerék Alapítvány a svájci partner, a Pro Velo Schweiz, valamint a Magyar Kerékpárosklub és a Critical Mass kerékpáros szervezetek segítségével összeállított egy szakmai ajánlást, amellyel támogatni kívánja az önkormányzatok és szakmai szervezetek munkáját a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolásában, és ez által a kerékpáros közlekedés fejlesztésében. A kiadványban több Svájcban megismert kerékpározáshoz köthető programot bemutatnak, a társadalmi integrációs törekvésektől a közlekedést és turizmust segítő intézkedésekig, valamint ajánlásokat tartalmaz az önkormányzati kerékpáros fejlesztésekhez. A dokumentum letölthető a erről linkről.

A „Betekerő” kampányban résztvevő iskolákban, az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskola, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola, a Sylvester János Református Gimnázium, a Teleki Blanka Gimnázium és a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola számára kiegészítésként ingyenesen igénybe vehető mobil bringaszerviz állt rendelkezésre, amely garantálta, hogy a tanulók kerékpárjai mindig biztonságosak legyenek. A közlekedésbiztonsági ismereteket egy rendhagyó osztályfőnöki órán szerezhették meg a diákok, amikor a Jövőkerék Alapítvány képviselői a svájci partnernél szerzett tapasztalatokat ismertetve tartottak előadást. A szervezők nem feledkeztek meg az gépkocsivezetők tájékoztatásáról sem, moving boardok és szórólapok segítségével hívták fel a helyi autósok figyelmét az utakon megnövekedett számú fiatal kerékpárosok fokozott védelmére.
A„Betekerő” kampánynak köszönhetően javul a mobilitás. A városi közlekedés jellemző utazási távolsága kevesebb 5 km-nél, ehhez a távolsághoz a kerékpár lényegesen kiegyensúlyozottabb közlekedési eszköz, a felszabaduló útfelületen a valóban szükséges gépjárműhasználat hatékonyabbá és gyorsabbá válik. A kerékpáros közlekedés népszerűsítése nem csak a szükséges mobilitást segíti, de a közlekedési infrastruktúra használatának egyenjogú hozzáférését és használatát is fejleszti: minél többen választják napi közlekedésre a kerékpárt, annál jobb lesz az általános közlekedés, az utak kapacitása pedig nő. Élhetőbbé válnak a települések. Azokon a településeken és városrészeken, ahol sokan közlekednek kerékpárral, lényegesen kevésbé szennyezett a levegő, kisebb a zajszennyezés és a polgárok is egészségesebbek. Ha kevesebb gépjármű közlekedik az utakon, a lakók szívesebben töltenek el több időt az utcán, sétálnak, beszélgetnek, ezzel a város hangulata is barátságosabb, közösségibb, szerethetőbb lesz. Fellendül a gazdaság, mert csökkenő gépjárműforgalom elősegíti az utak melletti üzletek forgalmának növekedését, a turisták pedig szívesebben látogatják a települést. Mindezek mellett a torlódások, a környezetszennyezés, a betegállományban töltött napok és a korai halálozás csökkenések gazdasági hatása is kimutatható.A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány átfogó célja, hogy elősegítse, támogassa - Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása után - az európai értékek megerősödéséhez és érvényesüléséhez elengedhetetlen helyi közösségek, civil szerveződések és autonóm állampolgárok képességeinek, erőforrásainak, lehetőségeinek fejlesztését és kiaknázását elősegítő önálló kezdeményezéseket, programokat. Az Alapítvány segítséget kíván adni a civil partnerek számára különböző ötleteik konkrét fejlesztési projektté érleléséhez, illetve azok megvalósításához. Ennek során nagy hangsúlyt szeretne fektetni a megértés, az együtt gondolkodás és együttműködés, illetve a nyílt kommunikáció és információcsere módszereire, eszközeire. 

 
Megalakultak a kerületi hivatalok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dankó József   

Harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után, január 1-jével - új szervezeti rendben és új célokkal - ismét létrejöttek a járási hivatalok. Vidéken 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal alakult meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy ellássák a megyeinél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat.

A hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség.

A hivatalvezetők december 17-én tettek esküt Budapesten. A hivatalvezetők közül minden második (52 százalék) nő, csaknem kétharmaduk jogász, és átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlatuk van. Több mint hatvanan eddig jegyzőként dolgoztak.

A járások kialakításáról 2011 szeptemberében döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a "jó állam" kialakításának egyik fontos állomásaként - közölte korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A cél az volt, hogy olyan modernkori járások jöjjenek létre, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez.

Forrás: MTI

A kép forrása: jaras.info.hu

 
Ellenőrzi a NAV az EU-n kívülről érkező ajándékok utáni vámfizetést PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szoboszlai Krisztina   

Az Európai Unión kívül élő magánszemélyektől érkező, 45 eurót meghaladó értékű küldemények után adót és vámot kell fizetni, az ajándékozás ténye pedig nem ad mentességet ez alól - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

 
A Mikulásnak is vigyáznia kell!AzMTI-hez is eljuttatott és a NAV által vasárnap kiadott közleményben a NAV jelzi, hogy az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnövekedett az országba postai úton beérkezett áruk mennyisége. A közlemény idézi Suller György Attilát, aki elmondta, hogy a NAV Repülőtéri Igazgatósága az idén már több mint 12 ezer esetben végzett vám-, illetve adófizetéssel járó vámkezelést a postai forgalomban. Emlékeztetett, hogy az EU-n kívülről érkező árukat vámkezeltetni kell. Ha az áru megadott értékével kapcsolatban kétség merül fel, a vámhatóság további bizonyítékokat kérhet a reális áruérték megállapításához.
 
 
Az unión kívül élő magánszemélyektől magyaroknak küldött küldeményeket 45 euró értékig illeti meg vámmentesség, e fölött azonban már adót és vámot kell fizetni. Az áru értéke alatt azt az összeget kell érteni, amennyiért az megvásárolható - tájékoztatott a szóvivő, aki hangsúlyozta, hogy önmagában az ajándékozás ténye nem jár vámmentességgel.
 
Suller György Attila hozzátette, hogy a magánszemélyek által az interneten megrendelt és az Európai Unión kívülről érkező, 22 euró értéket meghaladó áruk is vám- és adókötelesek.
 
Szünetel a hivatal és az okmányiroda PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

A Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalában (Havashalom u. 43.) és az Okmányirodán (Baross G. u. 28-30.) 2012. augusztus 6-17. között igazgatási szünet lesz.

Az igazgatási szünet ideje alatt, a Polgármesteri Hivatalban és az Okmányirodán az ÜGYFÉLFOGADÁS SZÜNETEL.
 
Az igazgatási szünet időtartama alatt a XVI. kerület ügyfelek a XVII. kerületi Polgármesteri Hivatal Okmányirodájához (1173 Budapest, Pesti út 163., Tel: 253-33-53) fordulhatnak az alábbi ügykörökben:
 
személyi igazolvány igénylés,
lakcím változással nem járó lakcímigazolvány igénylés,
vezetői engedély igénylés, nemzetközi vezetői engedély igénylés,
útlevél igénylés,
gépjármű forgalomba helyezés,
gépjárművekkel kapcsolatos adatváltozás bejegyzése,
törzskönyv kiadás,
valamint a parkolási igazolvány ügyköreiben a XVI. kerület polgárai részére.
 
Az ügyfél kifejezett kérésére a XVII. kerületi Okmányiroda átveszi (saját átvételi elismervénnyel) mindazon kérelmeket és beadványokat, melyekben illetékesség hiányában nem járhatnak el.
 
XVII. kerületi Okmányiroda ügyfélfogadási rendje:
 
hétfő: 8.00-12.30 és 13.00-18.00; 
KEDD: NINCS ÜGYFÉLFOGADÁS!;
szerda: 8.00-12.30 és 13.00-16.00;
csütörtök: 8.00-12.30 és 13.00-16.00;
péntek: 8.00-12.00
 
A Polgármesteri Hivatal és az Okmányiroda 2012. augusztus 21-től a megszokott ügyfélfogadási rend szerint várja az ügyfeleket.
 
XVI. kerületi önkormányzat
 
Forrás:  www.budapest16.hu
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL