Kertvárosi Hírlap
Nov 21

Karácsonyi Szeretethimnusz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Dankó József   

Áldott, Békés Ünnepeket kívánunk minden kedves Olvasónknak a Szeretethimnusz karácsonyi átiratával!

Karácsonyi Szeretethimnusz (Az 1Kor 13 karácsonyi változata)

Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszlettervező.
Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kilószámra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint szakácsnő.
Ha a szegénykonyhában segédkezem, az öregek otthonában karácsonyi énekeket zengek, és minden vagyonomat segélyként elajándékozom, de a családom felé nincs bennem szeretet, mindez semmit nem használ nekem.
Ha a karácsonyfát csillogó angyalkákkal és horgolt hópelyhekkel díszítem fel, ezernyi ünnepen veszek részt, a templomi kórusban énekelek, de Jézus Krisztus nincs a szívemben, akkor nem értettem meg, miről is szól a karácsony.
A szeretet félbeszakítja a sütést, hogy a gyermekét megölelje.
A szeretet hagyja a lakásdíszítést, és megcsókolja a házastársát.
A szeretet barátságos az idő szűke ellenére is.
A szeretet nem irigyel másokat házukért, amiben jól kiválasztott karácsonyi porcelán és odaillő asztalterítő van.
A szeretet nem kiált rá a gyerekekre, hogy menjenek már az útból, hanem hálás érte, hogy vannak, és útban tudnak lenni.
A szeretet nem csak azoknak ad, akiktől kap is valamit, hanem örömmel ajándékozza meg épp azokat, akik ezt nem tudják viszonozni.
A szeretet mindent elvisel, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.
A szeretet soha el nem múlik.
A videojátékok tönkremennek, a gyöngysorok elvesznek, a számítógépek elavulnak.
De a szeretet ajándéka megmarad.

Ismeretlen szerző

 
Nehéz az iskolatáska? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Szoboszlai Krisztina   

Az iskolakezdés nem csupán a nyár elmúlta miatt lehet fájdalmas a kisiskolások számára: gyakran az iskolában jelentkeznek először azok az ízületi panaszok, amelyek korábban nem voltak észlelhetőek a szülők számára. A reumás ízületi gyulladás gyakori, de egyelőre kevéssé közismert gyermekkori betegség. A gyorsabb felismerést segíti az a kiadvány, amelyet az ilyen panaszokban szenvedő gyermekek gyógyítását felvállaló Rosszcsont Alapítványt juttat el a következő hetekben valamennyi magyarországi általános iskola számára. 

 
A közvélekedés szerint a gyermekkori reumás ízületi gyulladások ritka kórképnek számítanak, ezzel szemben a leggyakoribb krónikus gyermekkori betegségek közé tartoznak. Az iskolakezdés sok szembeötlő tünetet hozhat elő, köztük olyanokat is, amelyeket eddig a tanárok hajlamosak lettek volna lustaságnak, vagy diákcsínynek tipizálni, noha sokszor valós, a reumatikus betegséggel összefüggő problémáról van szó. Egy mozgásszervi fájdalmakkal küszködő, kezeletlen ízületi gyulladástól szenvedő gyerek esetében előfordul, hogy az iskolatáska súlya komoly fájdalmakat okoz, a nehezen mozgó gyermek gyakran lekésik a pontos órakezdésről, és olyankor is gyanakodni lehet erre a ritka betegségre, ha a kisdiáknak nehezére esik a ceruzát, tollat kézben tartani, vagy kezét magasba lendítve jelentkezni.  
 
 
„Fontos lenne, hogy a közvélemény minél több információt szerezzen erről a kevéssé közismert, ennek ellenére gyakori és súlyos rendellenességről. Az általános iskolai tanárok kulcsszerepet tölthetnek be a tünetek felismerésében, és a szülők értesítésében” – mutatott rá dr. Constanin Tamás, a Rosszcsont Alapítvány orvos szaktanácsadója. Az alapítvány a legfontosabb tudnivalókról rövid, közérthető tájékoztatót állított össze, amelyet az iskolakezdést követően eljuttat valamennyi hazai általános iskolába
 
 
Lendületes újrakezdés az irodában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dr. Szalai Szilvia   

Szeptember:  változás és visszatérés a dolgos hétköznapokba. A  Szűz-hava, amely a szorgalomról, rutinról és precíz munkáról szól. Visszatérünk az irodába, dolgozószobába az íróasztal mellé, hogy új lendülettel valósítsunk meg régi vágyakat, belső igényeket, a vakáció alatt tett fogadalmakat. Segíti a törekvéseinket, ha az íróasztalunkat inspirálóvá, erőt adóvá tesszük, és örömteli hellyé varázsoljuk.

 
 
 
KosKOS: legyen nagy az asztalfelület, hogy még néhány napig legyen rajta egy tenyérnyi hely. A fából készült kiegészítők előhívják az aktivizáló belső ösztönöket, a vöröses tárgyak pedig újabb szellemi kalandra sarkallnak. A célszerűség a lényeg, minden elhelyezett tárgynak legyen funkciója.
 
 
BikaBIKA: mindig legyenek szem előtt a nyaraláson gyűjtött tárgyak: kagylók, kavicsok. Kapjon helyet a bögre is, amiből időről-időre ihletet (is) lehet meríteni . Ha a dossziék színe kék, dinamikusabban megy  a munka. Legyen óra is az asztalon, na meg egy kabala. Így már minden rendben lesz!
 
 
IkrekIKREK: az asztalméret változó, a káosz állandó. Ezért jó, ha kéznél vannak az iratrendezők. A naptár legyen mindig szem előtt és időnként szabaduljunk meg a feleslegektől. A pörgésben segít egyensúlyt találni a halk zene, és harmonizálja a gondolatokat a zöld szín jelenléte pl. tájképek formájában.
 
 
RákRÁK: elengedhetetlen kellékek a nyaralás emlékei: fotók, virágszirmok, szuvenírek. Néha ér elmerengeni és nosztalgiázni. Érdemes háttérképül egy mandalát választani, sok jó ötlet születhet általa, de a hetente választott személyes mottó is remek motivátor, legyen szem előtt.
 
 
OroszlánOROSZLÁN: a magabiztosság fokozója lehet egy drágább toll, irattartó vagy naptár. Uralkodjon jól látható rendezettség az asztalon, amelynek színe elegánsan sötét. Egyedivé teszi a teret egy-egy saját kép, origami vagy dísztárgy. Friss lendületet pedig a diploma, oklevél elhelyezése adhat.
 
 
SzűzSZŰZ: az állandó rendet a mappák és dossziék sokasága garantálja, ezek legyenek korszerűen és igazán praktikusak. Mindennek megvan a maga helye, esetleg egy szép virág még elfér a sarokban, de más díszítőre nincs szükség. Letisztult formák, fehér szín, nagy tiszta felületek. Így maximumon leszel.
 
 
MérlegMÉRLEG: a rend felett győz a lezser esztétika: passzoljanak egymáshoz a színek és formák. Tükrözze a személyiségünket az asztal, legyen rajta fotó, erőt adó kő (lapis lasuli) és szép írószerek. Kizárólag szép környezetben megy igazán a munka, ezért a tartalomért a forma a felelős, ne feledd!
 
 
SkorpióSKORPIÓ: távol tartja a fásultságot, harmonizálja a hangulatot egy olyan tárgy, ami a gyerekkorra, gyermeki részedre emlékeztet: rajz, kedves tárgy, mesehős képe. Ha közelít a lefele sodró örvény, gyújts meg egy mécsest. Legyenek napsárga tollaid, mappáid és tégy egy kis szélcsengőt a lámpádra.  
 
 
NyilasNYILAS: szakkönyvek kupacban, papírok hanyag eleganciával mindenfelé. A szellem azonban abszolút uralkodik a káosz felett, nincs szükség semmiféle materiális rendezőelvre. Amire viszont van, az a sorrendbe szedett feladatlista, az elérendő célok vázlata és egy hegyet ábrázoló tájkép a gondolatok laza áramlásához.
 
 
BakBAK: a fókuszban a monitor. Minden más pedig, ami nem a hatékony munkavégzést szolgálja, kiszorul. Tradicionális, nagy nehéz bútordarab az asztal, a szék pedig legyen kényelmes. Elengedhetetlen elem a víz: inni és inspirálódni általa. Az üvegtárgyak összehangolják az agyféltekék munkáját.
 
 
VízöntőVÍZÖNTŐ: a játékosság, naprakészség és büszkeség jegyében gondolkodjunk: legyenek kéznél trendi kütyük, humoros feliratok vagy képek és az elért eredményeket méltató bizonyítékok. Jó, ha van óra is, ami a korlátokra figyelmeztet, és kapjon helyet valami olyasmi is, ami a szabadságra!
 
 
HalakHALAK: pasztellszínek, keleti tárgyak és lágy zene, így ideális a hely az alkotásra. Az asztal inkább emlékeztet egy meghitt zugra, mint komor feladatközpontra. Ha jól érzed magad, jól is teljesítesz, tedd tehát az asztalra nyugodtan a kedvenc haladat, hörcsögödet, teknősödet, ő is a „kollégád”.
 

 

 
Ön szülne MRI-ben? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

A berlini Charité orvosai olyan felvételt hoztak nyilvánosságra, amely egy szülés végső fázisát még sosem látott módon- nyitott MRI készülék segítségével - szemlélteti valós időben.

A kis Duncan születését ugyan már 2010 novemberében megörökítették, de a felvételeket csak pár napja láthatjuk a világhálón. A 24 éves anya egy speciális nyitott MRI készülékben feküdt a szüléskor, amelyben némileg mozogni is tudott, és az orvosok is könnyen el tudták látni.
 
Szülésről készítettek már korábban is röntgensugarakkal, illetve ultrahanggal felvételeket, azonban ez a mostani képfelvétel annyiban újdonság, hogy az igazi valóságot, valós időben mindenféle egészségkárosító hatás nélkül képes bemutatni.
 
Szülés
 
Az orvosok nagyon figyeltek az anya és a gyermek közérzetére és egészségére, ami megmutatkozik abban is, hogy az MRI készüléket kikapcsolták, még mielőtt a baba a szülőcsatornából kibújt volna, hiszen a gép nagyon zajos, s nem akarták őt megijeszteni. Az anya epidurális érzéstelenítést és füldugót kapott.
 
Az orvosok várakozásai szerint ez a felvétel nagyban hozzájárul majd a szülés közbeni komplikációk hatékonyabb megismerésében, s olyan kérdésekre is választ remélnek, mint például miért van az, hogy a szülések 15 százalékánál leáll a szülési folyamat, és végül császármetszést kell alkalmazni.
 
 
 
Forrás: divany.hu
 
Buszjegyvásárlással támogatják a rászorulókat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kisfaludi Csilla   

Az Egyesült Államokban, Detroit város busztársasága indította el a WeRide programot, melynek keretében minden megvásárolt jegy után adnak egy jegyet egy rászorulónak is.

Sok példát lehet látni már világszerte a “vegyél egyet, adj egyet” kezdeményezésekre, de ilyen jellegű még nem volt. A detroiti busztársaság célja, hogy “büszkék legyünk a hétköznapi harcosokra”.
 
A WeRide program keretében, a busztársaság minden megvásárolt jegy után adományoz egy jegyet egy arra rászorulónak. Detroit város busztársaságának patrónusai jelezhetik a cégnek, ha ismernek valakit, akinek nehézséget okoz a közlekedés költségeit fizetnie, de a rászorulók maguk is küldhetnek e-mailt ezügyben. A busztársaság rögzíti a beérkezett kéréseket az útvonaltervező szoftverébe, és így az alkalmazottak tudják, mikor segíthetnek ingyenes utazásokkal a rászorulóknak.
 
A cég úgy véli, hogy “Ha már nem tudunk minden detroit-i embernek munkát adni, legalább segíthetünk abban, hogy biztosan eljussanak időre az állásinterjúra.” Van ennél közvetlenebb módja a közösségi nagylelkűségnek, mint a “vegyél egyet, adj egyet” kezdeményezés?
 
Forrás: www.springwise.com
 
Buszsofőr
 
Tündökölj nyáron is! - Nyerj kozmetikai kupont! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kisfaludi Csilla   

A nagy melegben, a szabadság alatt vagy éppen a strandon való lubickolás során minden sokkal fontosabb. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az időjárás változása következtében bőrünkre is oda kell figyelnünk. Szász Alexandrának, a Nap-Fogyi Stúdió kozmetikusának tanácsait követve azonban 30 fokban is ugyanúgy tündökölhetünk, mint az év többi napján. 

 
Nyári bőrápolás
 
Bőrápolási szokásainknak alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez.  A melegben bőrünk kipirul, a bőrerek kitágulnak, fokozódik a hőleadás, a verejtéktermelődés valamint a faggyútermelődés. Ráadásul, a bőrön lévő kórokozók szaporodása is gyorsabbá válik. Mivel a nyári kánikula időszakában gyakrabban mosdunk, könnyebben kiszáradhat a bőr, azaz a hám felszíne. Használjunk fényvédő faktoros arckrémet, illetve legalább 15 faktoros napkrémet és ha lehet, óvakodjunk a tűző naptól.
 
Napozás, mosdás után ajánlatos testápolóval bekenni magunkat, ami hidratálja a száraz bőrt. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk (napi 2-2,5l), hiszen nyáron sokkal több nedvességet vesztünk a fokozott verejtéktermelődés miatt. A víz nemcsak pótolja a hiányzó nedvességet, hanem tisztít, méregtelenít is és fokozza az anyagcserét. Viseljünk lenge ruhát, kalapot, kiskendőt, napszemüveget, amik bőrünket megvédik a napfény káros hatásaitól.
 
Napvédő krém -  Az egyik legfontosabb szépségápolási cikk
 
A napvédő krémeket a bőr védelmére használjuk, hogy megelőzzük a leégést, bőrgyulladást, a bőr tartós vagy átmeneti vízhiányát.  Általános követelmények a napozószerekkel szemben, hogy megakadályozzák a bőrgyulladást, a pigment rendellenességek kialakulását, a láthatatlan vízleadást és az öregedési folyamatokat. Mindezek mellett joggal várjuk el azt is, hogy segítsék az egyenletes barnulást, ugyanakkor tartalmazzanak fényvédő anyagokat is, míg allergén, bőrizgató anyagok ne legyenek benne. 
 
Vásárláskor ellenőrizzük, hogy napvédő krémünk széles spektrumú fedést biztosít-e, amely az UV-A és UV-B sugaraktól egyaránt véd.  Az UV-A sugárzás hatol a legmélyebben a bőrbe, nem okoz gyulladást, de az öregedési folyamatokat felgyorsítja.  Az UV-B sugárzás bőrpírt, gyulladást okozhat és barnulást idéz elő. Manapság az ózonréteg csökkenése miatt erősebb ibolyántúli sugárzás éri a bőrt, különösen az UV-B sugarak károsító hatásai erősödtek fel. A káros sugárzás hatására fokozódik a szabadgyök képződés, ami DNS károsító hatású, így korai öregedést idéz elő, rosszabb esetben azonban bőrrák kialakulásához is vezethet. 
 
Naptej
 
A  15-ös faktorszámú napvédő krém már 93%-os UV-B fényvédelmet biztosít. Kevesen tudják, hogy a nagyobb faktorszámú termékek (40+,50+) százalékban mérve ugyan jobban védenek az UV-B sugarak ellen, viszont a bennük lévő hatóanyagokkal szemben fokozódhat a bőrérzékenység, allergiás tünetek is kialakulhatnak. 
 
A  napozószert a napozás előtt már minimum fél órával érdemes felkenni a bőrünkre, hogy rendesen fel tudjon szívódni. Fél óra elteltével ismételjük meg a használatát az egyenletes fedés érdekében, így az összefüggő filmréteg biztonságot nyújt a káros sugarak ellen. Ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon, 2 óránként ismét kenjük be magunkat. Annak ellenére, hogy sok terméken feltüntetik a vízálló feliratot, fürdés után javasolt újra bekenni magunkat. Félárnyékos, árnyékos, felhős időben is fontos, hogy használjunk fényvédő termékeket, mert az UV sugárzás így is éri a bőrünket.
 
Az érzékenyebb bőrű, allergiára hajlamos emberek fokozott odafigyeléssel válasszák ki kozmetikumaikat, ugyanis az illatanyagok és a konzerváló szerek is allergiát válthatnak ki. Figyeljünk oda a termékekben lévő összetevőkre,  amik között találhatunk veszélyes adalékanyagokat is mint például a tiszta A-vitamin, a retinol-palmitát,  a palmitinsav valamint az oxibenzon.  Az előbbi 3 összetevő kombinációja megnöveli a napsugárzás káros hatását, növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, az utóbbi pedig allergiás reakciókat is kiválthat.
 
Krém, olaj, zselé, spray – melyiket válasszam? 
 
Nagyon sokféle napvédő készítményt találni manapság a piacon, a napkrémektől a naptejekig,  az olajokon át a napozó zselékig, spray-kig. Természetesen vannak jobb és kevésbé jó minőségű termékek, tehát fontos az összetevőket is megvizsgálni mielőtt vásárolunk és nem csak az ár alapján dönteni.
 
Napozás
 
Hogy kinek mi ajánlott? Krém vagy napolaj? Az a bőrtípustól is függ. A naptejek és napkrémek esetében több készítményből is tudunk választani aszerint, hogy milyen a bőrünk, illetve, hogy hányas fényvédő faktort szeretnénk. A zsíros bőrre gélt vagy sprayt, a szárazra pedig krém állagú készítményeket alkalmazhatunk. Az arcra naptej nem való, csak krém vagy gél.  A napolajak azonban, mivel többnyire alacsony faktorszámmal rendelkeznek, ezért csak nem érzékeny, lebarnult bőrre javasoltak. Figyelembe kell venni a praktikussági szempontokat is, hogy míg a naptejek/krémek könnyebben beszívódnak addig a napolajak sokáig ragacsos érzést nyújtanak, ami kellemetlen lehet. A napozózselék pedig általában azok számára készülnek, akik nem bírják az egyéb napozószereket.
 
A különböző bőrtípusok védelme
 
A sötétebb, könnyebben barnuló bőrre elég egy 8-10-es faktorú szer, de ha magas az UV sugárzás érdemes 15 faktorszámút használni. A világos bőrűek közül sokan esnek abba a hibába, hogy nem kenik be magukat, csak hogy legyen egy kis színük, ám ez nagy hiba, mert így erősen károsodik a bőrük. Hétköznaponként elég a 15-ös faktorszámú fényvédő is, ha viszont hosszabb ideig tartózkodnak a napon, akkor a 25-30 faktoros ajánlott. A Nap-Fogyi Stúdió kozmetikusa szerint elősegíthetjük a barnulást azzal is, ha gyógyszertárban kapható kakaóvajat kenünk a bőrünkre. (Ez nem váltja ki a fényvédők használatát!) 
 
Fontos a mértékletesség is, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá bőrünket a naphoz. Félárnyékban is lehet „színt szerezni”, így nem tesszük ki magunkat közvetlenül a napfénynek. Szoláriumozással, karotin tartalmú ételek fogyasztásával is szoktathatjuk bőrünket illetve fokozhatjuk bőrünk barnaságát, ám itt is, mint mindenhol, fontos a mértékletesség elvét betartanunk. Délelőtt 10 és délután 3-4 óra között, ha lehet, ne tartózkodjunk a napon!
 
Ha arcunk zsíros és pattanásos, zselét vagy gélt érdemes rákenni nyáron, ami nem zsírosítja tovább a bőrt és könnyen felszívódik. Az arckrémek nagy része manapság már mindenképpen rendelkezik minimális fényvédelemmel. Testünkre ilyen esetben naptejet használjunk, semmiképpen se napolajat vagy olajos készítményű termékeket, amik fokozzák a faggyútermelődést.
 
A napsugarak jótékony hatásai
 
Annak ellenére, hogy a napfénynek kellemetlen hatásai is vannak, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy milyen jótékonyan hat a seborrhoeás-aknés bőrtípusokra. Tanácsadónk, Szász Alexandra azt mondja: „Az ibolyántúli sugaraknak a fertőtlenítő, baktériumölő, anyagcsere fokozó tulajdonságai gyógyító hatással vannak a pattanásos bőrtípusokra, ha mértékkel tartózkodunk a napon. Hatásukra csökken a faggyúmirigyek tevékenysége, a gyulladásra való hajlam. Azonban csak a szakszerűen, tökéletesen kitisztított bőrt napoztassuk, különben a komedók szinte "beleégnek" a szőrtüszőbe és eltávolításuk nehezebbé válik, fokozódik a bőrgyulladás veszélye. Fontos még továbbá, hogy a frissen tisztított bőrt ne azonnal napoztassuk, mert a napfényben pigment felhalmozódással gyógyulhat.”
 
Napozás
 
 
Harc a kiszáradt bőrrel
 
Nyáron fokozottabb a verejtékezés, így ez elvesztett nedvességet pótolni kell, különben a bőrünk dehidratált lesz. Nem csak kívülről kell hidratálnunk, hanem belülről is, ami a bőrünkre is jó hatással van. 
 
Alkalmazhatunk otthon előállított, természetes alapanyagokból készült hidratáló arcpakolásokat is, amik jótékony hatással vannak bőrünkre. Keverjünk össze egy evőkanál uborkalevet, egy kávéskanál tejszínt vagy tejet és egy tojás felvert fehérjét.  A kapott pakolást kenjük fel arcunkra, hagyjuk 15 percig hatni, majd mossuk le langyos vízzel. Bőrnedvesítő testpakoláshoz pedig keverjünk össze két csomag túrót és 20 evőkanál citromlevet. Az így kapott hidratáló-pakolást kenjük fel testünkre, fél óráig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel öblítsük le.
 
Már megtörtént a baj? Leégtél a napon és nem tudod, mi a teendő? Következő cikkünkből megtudhatsz minden hasznos információt a napégéssel kapcsolatban. 
 
 
Játssz és nyerj 3000 forint értékű kozmetikai kupont!
 
A Nap-Fogyi Stúdió felajánlásával  3 darab 3000 forint értékű kozmetikai kupont sorsolunk ki!
 
A játékban való részvétel feltételei:
 
Ha még nem tetted meg, lájkold Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/16.kerulet, hogy első kézből értesülhess a XVI. kerület híreiről, programjairól, eseményeiről
 
Válaszolj három egyszerű kérdésre és válaszaidat küldd el az alábbi e-mail címre: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
 
Hány százalékos védelmet biztosít a 15-ös faktorszámú napvédő krém?
 
Mettől meddig ne tartózkodjunk a napon, ha egészséges bőrt szeretnénk? 
 
Mi a Nap-Fogyi Stúdió pontos címe? (segítség: www.napfogyi.hu)
 
A játék 2012. július 26-áig tart!
 
 
***
 
A 3000 forintos kupont a Nap-Fogyi Stúdió kozmetikájában, Szász Alexandránál válthatod be. 
 
Nap-fogyi Stúdió
 
 
 
 
A mosogatás a férfiboldogság titka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

A több házimunkát végző férjek boldogabbak, mint a feleségüknek kevesebbet segédkezők - erre jutottak a Cambridge-i Egyetem szociológusai nemzetközi vizsgálódással.

Hét országban - Svédországban, Norvégiában, Dániában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában - gyűjtött adatok alapján tanulmányozták a férjek életelégedettségét, és az eredmények alapján úgy tűnik, hogy azok a legkiegyensúlyozottabbak, akik a legtöbbet segítenek a háztartásban. 
 
Mosogatás
 
Ennek oka részben az lehet, hogy nekik nincs bűntudatuk - vagy ha mégis van, kisebb - szorgosan házimunkázó nejük irányában, de nagyobb részben inkább az, hogy egyszerűen "megfejtették a nyugodt élet titkát".
 
A férfiakat a kérdezők először arról faggatták, hogy mennyire elégedettek azzal, amit elértek életükben, felfrissült közérzettel ébrednek-e reggelente; utána a munkahelyi konfliktusokról kérdezték őket, végül pedig a háztartás következett: mennyi időt töltenek főzéssel, mosogatással, bevásárlással, barkácsolással.
 
A cambridge-i kutatók arra számítottak, hogy azok a feleségek a boldogabbak, akiknek többet segít otthon a férjük, ám az derült ki, hogy ez inkább a férjekre áll: azaz közülük azoknak a közérzete jobb, akik többet segédkeznek a háztartásban. Ezzel szemben a feleségeknél nem igazán mutatkozott összefüggés boldogságérzetük és párjuk háztartási "segédmunka-mennyisége" között - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
 
Forrás: MTI
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL