Kertvárosi Hírlap
Nov 21

Ennyit kap egy pályakezdő: ki keres a legjobban? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

A diplomás kezdő munkavállalók bére bruttó 240 és 260 ezer forint között mozog, a legmagasabb kezdő fizetést a mérnökök és az informatikusok kapják - derül ki a Hay Group tanácsadó cég 2012-es, MTI-hez kedden eljuttatott jövedelemszint-felméréséből.

Bár szinte a cégek mindegyike alkalmaz egyetemről vagy főiskoláról frissen kikerült fiatalokat, a bérezésüket az általános vállalati politikához illesztik, és külön tervet ritkán alkalmaznak rájuk - hívja fel a figyelmet a cég. 
 
A felmérésben részt vevő vállalatoknak csak 7,5 százaléka állította, hogy más béren veszi fel a pályakezdőket, mint más jelölteket. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a frissen végzettek nem szenvednek hátrányt a fizetésükben, másrészt viszont így közvetlenül versenyeznek az egy-két éves tapasztalattal rendelkezőkkel, a cégek pedig ugyanazért az összegért nem a tapasztalatlan pályakezdőket választják. 
 
A Hay Group felméréséből kiderül: azon cégeknél, amelyek külön pályakezdői béreket kínálnak, a medián belépő bér bruttó 240 ezer forint az alapképzést végzetteknek és 260 ezer forint a mester diplomával rendelkezőknek. Így nem jelentős a bértöbblet azon fiatalok számára, akik két évvel többet töltenek az iskolapadban - értékeli az adatokat a cég.
 
Diplomás
 
Ha az első egy-két évet kitöltik, akkor "gyorsrajtot vesz" a pályakezdő diplomások bére. Az első béremelés során átlagosan 10 százalékkal kapnak többet addigi fizetésüknél, amely a normál éves vállalati béremelés több mint kétszerese. Jellemzően egy év után a cégek viszont már nem pályakezdőként tekintenek rájuk. 
 
A Hay Group külön elemzést készített a budapesti pályakezdőkre: az adatok szerint a fővárosi fiatalok jelentős előnnyel indulnak az országos szinthez képest, a kezdőbér esetükben 280 ezer forintra rúg. Ez a jelenség magyarázható az átlagos országos trenddel, valamint azzal, hogy a jóval országos áltag felett fizető ágazatok a fővárosban és környékén tömörülnek. Emellett a fővárosban található a szolgáltatóközpontok (SSC) zöme, amelyek sok pályakezdőt alkalmaznak viszonylag magas béren.
 
A szakmák szerinti felmérés szerint a rangsor legelején a mérnökök és az informatikai szakemberek állnak 300 ezer forintot is meghaladó kezdő fizetéssel, míg a legalacsonyabb belépőbérrel a marketingesek és az értékesítésben dolgozók számolhatnak.
   
A Hay Group idei felmérésében több mint 450 hazai és nemzetközi nagyvállalat vett részt.
 
 
Forrás: MTI
 
Szurkolj villamoson a magyar csapatnak! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

Szurkolói villamost indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és egy sportmarketing iroda a fővárosban, a szerelvényen kivetítőkön lehet majd nézni az olimpiai közvetítést.

 
Szurkolói villamos
 
A TW6000-es (hannoveri) villamost nemzeti színű festéssel, Hajrá, magyarok! felirattal és négy sportág – úszás, vízilabda, lovaglás, cselgáncs – egy-egy jellemző mozzanatából álló képpel díszítették fel. A járat az 1-es és az 1A, a 3-as és a 61-es vonalán jár az olimpia ideje alatt.
 
A TW6000-es pénteken az 1-es villamos vonalán kezdi szolgálatát, a pontos menetrend INNEN és a BKK Facebook-oldaláról is letölthető.
 
A villamoson kívül a nemzeti színek mellett korábbi magyar olimpiai bajnokok, belül pedig az idén 100 éves BKV Előre olimpiai érmeseinek képét láthatják az utazók. A szurkolói villamos a tervek szerint augusztus 15-ig közlekedik, s az olimpia után a londoni magyar sporthősökkel is találkozhatnak majd a rajta utazók.
 
Szurkolói villamos
 
Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke szerint az ötkarikás játékok idején ez lesz “A vágy villamosa”, amelyen ugyanolyan feszültséget lehet majd tapasztalni, mint a híres filmben. Emlékeztetett arra, hogy amikor 1988-ban Szöulban a kardcsapat a döntőjét vívta, a mindent eldöntő találatnál a budapesti alagútnál megállt a forgalom, mert az emberek akkor még azon áthaladva nem tudták hallgatni a rádiót. Ehhez hozzátette, reméli, hogy hasonló érdeklődés most is tapasztalható lesz majd, de közlekedési fennakadást már nem fog okozni.
 
Forrás: MTI
 
Alkohollal a városi galambok ellen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

Borral itatná le a galambokat egy kelet-ukrajnai városvezető, hogy városa megszabaduljon a nagy piszkot okozó madárfajtól.

Az ittas, öntudatlan madarakat összegyűjtenék és elszállítanák - közölte Alekszej Movcsan, az ukrajnai Szumi városának alpolgármestere, aki a városi tanács hétfői ülésén állt elő az ötlettel.  
 
A helyi politikus a város napjának közelgő ünnepe miatt a nagy ukrán költő, Tarasz Svecsenko szobrát körül vevő madárpiszok ellen emelte fel szavát. Etessük meg a galambokat borba áztatott kenyérrel, majd szállítsuk el őket valahova, hogy ott térjenek magukhoz másnap - idézte a politikust az Obkom ukrán hírportál.
 
A kifogásra, hogy ez a megoldás nem etikus, azt válaszolta, hogy a saját szemével látta, amikor egy nyugat-ukrajnai kolostorban ugyanígy szabadultak meg a galamboktól.
 
A lenta.ru orosz internetes portál híréből nem derült ki, hogy a javaslatot elfogadta-e végül a városi tanács. A hírportál azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a városi galambokat szobroktól és más  emlékművektől sokféleképpen távol lehet tartani, például olyan hangfelvételek lejátszásával, amelyeken ragadozó madarak hangja hallható.
 
Forrás: MTI
 
Galamb
 
Biológiai terápia az ízületi gyulladásos gyerekekért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

Biológiai terápiát kezdtek el alkalmazni a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermekreumatológiai osztályán a gyermekkori ízületi gyulladás kezelésére. Constantin Tamás osztályvezető főorvos szerint itthon elsőként vezették be a külföldön már ismert és eredményes terápiát a szisztémás krónikus, gyermekkori ízületi betegség kezelésére.

„A gyermekkori ízületi gyulladás sok kisgyermek életét keseríti és nehezíti meg. Több fajtája van, közülük az egyik legveszélyesebb és legmakacsabb az az autoimmun típusú kór, amelynek orvosi elnevezése rövidítve: JIA˝ - mondja a főorvos. Ennek a betegségnek a kiváltó oka ismeretlen, feltételezések szerint az immunrendszer hibás működése játszik szerepet kialakulásában. Egy olyan fehérjefajta túlszaporodásáról van szó, amely szabályozó funkcióját nem látja el.
 
Ritka, de súlyos betegség
 
A súlyos, fájdalmas és szövődményekkel terhes betegség általában a 2-4 éves gyermekeknél fordul elő, Magyarországon 3-5 ezerre tehető a felismert, diagnosztizált betegek száma. Tehát ritka betegségről beszélünk, ami viszont krónikus, gyakran felnőtt korban is megmarad és 2-4 százalékban halált okoz.
 
Súlyos, fájdalmakkal járó szövődményeket válthat ki, a hagyományos gyógyszeres kezelésre nem reagál. Súlyossága személyenként változó, a tünetek igen széles skáláját vonultatja fel olykor, az ízületi gyulladástól kezdve a lázon és bőrkiütésen keresztül a vérszegénységig, a máj és lép megnagyobbodásáig, a szívbelhártya- és mellhártyagyulladásig igen változatos a szövődmények kórképe.
 
„Mivel egy kórokozó nélkül létrejövő ízületi gyulladásról van szó, mely a szervezetben, ízületekben, bőrben, izomban, vesében és agyban is okozhat súlyos károsodásokat, a kezelési protokoll szerint korábban szteroidokat alkalmaztunk a terápia során” - magyarázza a főorvos. Ezek a szerek a gyulladásos állapotot csökkentették ugyan, de számos kárt okoztak a szervezetben, például megállt a kezelt gyerek hossznövekedése, magas lett a vérnyomása, elhízott, cukorbetegséget kapott vagy csontritkulást.
 
Gyerekkórház
 
Ezért rendkívüli jelentőségű az a biológiai terápia, amelyet a közelmúltban kezdtünk el, és bár messzemenő következtetéseket korai lenne levonni, azt állíthatjuk, hogy eddig a külföldi kollegák beszámolóiból ismert mellékhatások nem mutatkoztak, tehát úgy tűnik, hogy a start sikeres volt.
 
Ez a jelenleg ismert legmodernebb terápia, amely elérhető a fiatalkori szisztémás, krónikus sokízületi gyulladás kezelésére. Nem von le jelentőségéből, hogy tüneti kezelésről van szó, hiszen a biológiai terápiának igen sok az előnye, a beteg gyerekeknek infúzióban adják az állapotuk javítását szolgáló szert, és a jövőben igen sokat várnak tőle ezen a területen.
 
Reumatikus betegségek - bár a köztudatban nem terjedt el róluk - a leggyakoribb gyerekbetegségek körébe tartoznak, és közöttük a JIA az egyik legkiismerhetetlenebb, legtöbb fájdalmat és szövődményt okozó krónikus betegség.
 
 
Forrás: MTI
 
 
 
 
2200 riasztás a hétvégén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kisfaludi Csilla   

A mentőknek a hétvégén is hasonló forgalmuk volt, mint az elmúlt hét folyamán; 10-15 százalékkal több riasztás érkezett, mint egy átlagos napon – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap.

A szóvivő elmondta: a hőségriadó alatt egész héten Budapesten 450-500, országosan nagyjából 2200 riasztásuk volt egy nap alatt. A hétvégén is nagyjából ugyanennyi hívásuk volt. A nagy melegben országszerte sok baleset történt, sokan lettek rosszul, vízbefulladásos eset is volt, de ezek száma sem volt kirívóan sok egy átlagos nyári hétvégéhez képest – tette hozzá Győrfi Pál.

A hétvégi rendezvényeken sem történt rendkívüli esemény. A Balaton-átúszáson néhány enyhe rosszullétet kellett ellátni.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a múlt szombat óta tartó hőségriadó hétfő éjfélig van érvényben. Vasárnap már nem dőltek meg napi melegrekordok. Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa korábban azt mondta: a hét elején folytatódik a kánikula, majd keddtől lassú enyhülés kezdődik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyjelző előrejelzése szerint tizennégy megyére – Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Pest, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron –, valamint a fővárosra vasárnapra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt.

 

Forrás: MTI

Kánikula

 
Július 1-jétől indulnak a BKV hajójáratai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

Július elsejétől indítja el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV a közforgalmú hajójáratokat, amelyek a Kopaszi-gát és Újpest, illetve Óbuda között közlekednek majd.

Háromjárat indul (D11, D12, D13), a 11-es és 12-es hétköznap, a 13-as hétvégén közlekedik. A 11-es munkanapokon Újpest, Árpád úttól indul és a Meder utca, Népfürdő út, Jászai tér, Batthyány tér, Petőfi tér, Szent Gellért tér, Boráros tér, Haller utca, A38 állóhajó útvonalon közlekedik egyórás követési idővel. Betétjáratként indul el a D12-es, amely csúcsforgalomban a Kopaszi-gát és a Rómaifürdő között szállít utasokat szintén óránként. A járat megáll az Óbudai-szigetnél is. Hétvégén a Rómaifürdő és Kopaszi-gát között jár majd óránként a 13-as hajó.
 
Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondta: a menetrendet és az útvonalat úgy alakították ki, hogy elsősorban a hivatásforgalmú hajózást, és ne a turistaforgalmat szolgálják ki. A 493 milliós beruházás keretében, amelynek 90 százalékát az unió finanszírozta, főként a kikötőket újították fel, egységes arculatot kaptak, a hajók belterét is modernizálták, és ingyenes wifi is van a járműveken.
 
A vezérigazgató közlése szerint a járatokat hétköznap 400 forintos, helyszínen váltott menetjeggyel vagy 24 órás, illetve annál hosszabb érvényességű jeggyel vagy bérlettel lehet igénybe venni, hétvégén viszont csak helyszínen váltott jeggyel. A 6 éven aluliak és 65 év felettiek mindennap ingyen használhatják a járatokat.
 
 
BKV hajó
 
Forrás:  MTI
MTI Fotó: Máthé Zoltán
 
 
Emelkedik a szemétszállítás díja a fővárosban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerk.   

Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán a Fidesz-KDNP 18 igen szavazatával elfogadta a vonatkozó előterjesztést.

 
SzemétszállításA Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak. A megmaradt összeg az év hátralevő részében az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújtana fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát.    
 
A változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelent, vagyis a jelenlegi havi 2.516 forint helyett 2.586 forintot kell fizetni.
 
 
Forrás: MTI
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL